Не понравилосьТак себеНормальноХорошоОтлично (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...

Дата публикации: 5.03.2019

Просмотров:

Ергономіка кухні

Під ергономікою в інтер’єрі розуміють зручність. Для кухні це перш за все означає, щоб все було під рукою — було зручно готувати, прибирати після готування і приймати їжу.

Важливо! Оптимальні традиційні рішення можуть не підходити під потреби конкретної людини, тому для створення по-справжньому ергономічною планування рекомендується індивідуальний підхід.

Раціональне використання простору: правило трикутника

Процес приготування будь-якої страви включає кілька дій:

Дістати інгредієнти з холодильника.
Вимити в раковині.
Обробити на обробній дошці.
Термічно обробити на газовій плиті.

Деякі з етапів можуть бути пропущені, але в цілому схема «холодильник-мийка-стіл-плита» працює. Завдання ергономічною планування — щоб просуваючись по цій схемі, не здійснювати зайвих рухів тіла. Якщо всі предмети інтер’єру на кухні розташовані в ряд, головне розставити їх у вірній послідовності, якщо використовуються інші типи планування — має працювати правило трикутника.

Важливо! Правило трикутника полягає в тому, щоб кожен з предметів (мийка, холодильник і плита) виявився в своїй вершині імпровізованій геометричної фігури.

Правило можна задіяти для всіх видів планувань, при цьому важливо дотримуватися комфортний масштаб: не більше двох метрів на одну сторону трикутника.

Види планувань

Эргономика кухни

Виділяють шість основних типів планувань для кухонної зони:

Лінійна (однорядна). Простий варіант розміщення в одну лінію. Найкраще підходить для вузьких невеликих кухонек.
Кутова (Г або L-образна). Предмети інтер’єру розташовуються уздовж двох стін і утворюють кут. Універсальна планування, не підходить тільки дуже великим кухням.
Паралельна (дворядна). Меблі і техніка розташовані в дві лінії, паралельно один одному. Оптимальний варіант для прохідних кімнат.
П-образна. Задіяно відразу три стіни. Громіздкий варіант, але найзручніший для тих, хто багато і часто готує. Підходить тільки для просторих кухонних зон.
Острівна. Деякі частини робочого простору винесені в окремі острівці.
Півострівна. Частина робочого простору виконана у вигляді барної стійки.

Важливо! Кожен з перелічених видів може бути ергономічним, якщо підходить формою і розмірами приміщення.

Основні принципи

Ергономіка включає в себе зручність і безпеку. Для забезпечення цих двох факторів, дотримуйтеся наступних принципів:

Залишайте вільний простір. Меблі і техніка на кухні не повинні заважати, причому ні в закритому, ні у відкритому, вигляді. Заздалегідь передбачте, чи не буде, наприклад, дверцята холодильника загороджувати прохід.
Часто використовувані предмети залишайте в зоні видимості. Це означає, що їх потрібно зберігати або на столі, або в полках, встановлених на рівні очей.
Шафи і полиці розміщуйте з урахуванням зростання мешканців.